Aproape nicio murdărie nu se lipește de suprafața neporoasă a PLEXIGLAS®. Dar dacă totuși sticla acrilică devine prăfuită sau murdară, aceasta este ușor de curățat. Adesea, este nevoie doar de apă și o cârpă moale. Cu toate acestea, uneori sunt necesari agenți de curățare speciali. Aflați aici ce agenți sunt potriviți pentru curățare și dezinfectare, cum să procedați și ce trebuie să evitați.

 

Instrumente și materiale pentru curățarea PLEXIGLAS®.

 

© Röhm GmbH – Acrylic Products / Photo: Stefan Wildhirt

2.jpg

 

  • Apă călduță
  • Detergent de spălat vase
  • Detergent intensiv pentru plastic, cu izopropanol sau fără benzen
  • Detergent antistatic pentru plastic
  • O cârpă moale, fără scame sau un burete moale din vâscoză

 

 

 

 

 


 

Curățarea și întreținerea PLEXIGLAS® de interior

PLEXIGLAS® face dificilă aderența murdăriei pe suprafață. Cu toate acestea, sticla acrilică de la Röhm se poate încărca electrostatic, atrăgând astfel praful. În cele mai multe cazuri, tot ce este necesar pentru a îndepărta praful este o cârpă moale, fără scame sau un burete. Pur și simplu umeziți aceste mijloace cu apă și folosiți o cantitate mică de detergent de vase dacă este necesar.

Pentru a preveni ca sticla acrilică să atragă praful, puteți pulveriza suprafața cu un detergent antistatic pentru plastic și o puteți șterge cu o cârpă moale, fără scame - dar nu o frecați până la uscare. Efectul de respingere a prafului este astfel păstrat pentru o perioadă de timp prelungită.

În cazul unei murdării mai accentuate, de exemplu cu substanțe grase, plăcile PLEXIGLAS® trebuie curățate cu un detergent intensiv pentru plastic. De asemenea, puteți utiliza un detergent intensiv pentru plasticl fără benzen sau izopropanol. Asigurați-vă că agentul de curățare nu conține benzen, etanol, alcool, materiale organice sau diluanți. Acestea pot deteriora sticla acrilică.

Sfat profesional

Nu frecați niciodată PLEXIGLAS® până la uscarea completă. Acest lucru duce la încărcarea electrostatică a sticlei acrilice, care la rândul ei atrage praful. Acest lucru poate duce, de asemenea, la zgârieturi pe suprafață.

 


 

Instructions for cleaning PLEXIGLAS®

 

1.

Ștergeți PLEXIGLAS® cu o cârpă umedă

Umeziți ușor o cârpă moale pentru praf sau adăugați o cantitate mică de detergent intensiv pentru plastic pe cârpa în cazul unei murdării accentuate. Ștergeți în mod uniform toată placa.

3.jpg

© Röhm GmbH – Acrylic Products / Photo: Stefan Wildhirt

 

2.

Preveniți murdăria

Pulverizați pe placă un detergent antistatic pentru materiale plastice. Acest lucru protejează suprafața împotriva prafului. Puteți șterge apoi sticla acrilică cu o cârpă moale, dar nu o frecați până la uscarea completă.

4.jpg

© Röhm GmbH – Acrylic Products / Photo: Stefan Wildhirt

 


 

Dezinfectarea PLEXIGLAS®

În unele cazuri, poate fi necesară dezinfectarea suprafețelor PLEXIGLAS®, de exemplu a ecranelor de protecție sau a vizierelor din PLEXIGLAS® transparent, care s-au dovedit a fi un mijloc de protecție împotriva infecțiilor. Trebuie remarcat aici faptul că numai unii dezinfectanți disponibili în comerț sunt potriviți, deoarece unii conțin aditivi care pot deteriora suprafața sticlei acrilice.

Cu toate acestea, bacteriile și virușii pot fi șterși fără probleme de pe suprafață folosind izopropanol (alcool izopropilic) și o cârpă moale. Acesta nu atacă suprafața de PLEXIGLAS®. Isopropanolul este utilizat ca agent de curățare sau dezinfectant în industrie și în sectorul medical, iar agentul a fost aprobat și pentru utilizarea ca dezinfectant pentru mâini împotriva SARS-CoV-2 (coronavirus).

Curățarea PLEXIGLAS® de exterior

Fie că este vorba de excremente de pasăre sau polen, murdăria de pe plăcile de sticlă acrilică utilizate în exterior este, de obicei, ușor de îndepărtat. Uneori, tot ce este nevoie este să spălați cu un furtun de grădină acoperișurile teraselor sau fațadele realizate din PLEXIGLAS®. Dacă există murdărie abundentă, puteți utiliza și un aparat de curățare de înaltă presiune. Pentru a afla la ce trebuie să fiți atenți, consultați broșura "Tratarea suprafețelor din PLEXIGLAS®". Asigurați-vă că presiunea apei nu depășește 100 bar și că temperatura apei este mai mică de 70 de grade. Curățătoarele mecanice de înaltă presiune, de exemplu cu perii rotative, nu sunt potrivite pentru utilizarea pe sticla acrilică, deoarece pot zgâria suprafața.

Informații privind curățarea și întreținerea acoperișurilor din PLEXIGLAS® sunt disponibile și în "Instrucțiuni de instalare a plăcilor PLEXIGLAS® Multi-Skin, ondulate și pline".

Întreținerea suprafețelor solicitate

Suprafețele PLEXIGLAS® solicitate pot fi lustruite foarte ușor și eficient atunci când se folosesc agenții de curățare adecvați. Cu toate acestea, nu trebuie să folosiți niciodată o soluție convențională de lustruire a mobilei, deoarece aceasta ar putea duce la apariția de dungi. La fel de dăunătoare pentru material sunt detergenții pentru ferestre și alți detergenți care conțin alcool. Același lucru este valabil și în cazul întreținerii mobilierului din PLEXIGLAS®: Apă caldă și puțin detergent este tot ce aveți nevoie.

Orice zgârieturi care pot apărea pe PLEXIGLAS® sunt ușor de îndepărtat - pur și simplu treceți peste zona deteriorată cu șmirghel umed, cu granulație de 240 și șlefuiți-o din nou cu șmirghel de 400 sau 600. Apoi folosiți o cârpă moale și "Acrylic Glass Polish & Repair Paste" sau un polish convențional de îngrijire auto, sau lustruiți-l cu un disc de lustruit și ceară de lustruit.

Aflați mai multe despre cum să șlefuiți și să lustruiți corect PLEXIGLAS® pentru suprafețe strălucitoare.

 

Sursa articol : PLEXIGLAS®.de